Johann Zarco, Alex Marquez și Niccolo Antonelli sunt premianții sesiunilor de calificări din Qatar

MOTOGP

Prima secvență a calificărilor aducea la start unul dintre protagoniștii majori de anul trecut. Vădit nemulțumit în zilele trecute de performanțele motocicletei Yamaha, Maverick Vinales a ratat accederea directă în Q2 și a fost nevoit să treacă prin furcile caudine ale primei secvențe de calificări din Qatar.

Din fericire, tânărul rider spaniol a fost suficient de rapid încât să facă pasul înspre Q2. Cu toate acestea, nu Vinales a fost cel mai rapid om al primului act din calificări. Jack Miller a fost cu o idee mai rapid decât Vinales și a reușit cel mai rapid tur. Cu toate acestea, Vinales tot a reușit să acceadă în Q2, grație locului secund din Q1.

Aleix Espargaro, Franco Morbidelli și Hafizh Syahrin au ratat la mustață accederea în Q2 și prin urmare, conform regulamentului, vor ocupa locurile din a cincea linie a grilei de start. Tito Rabat, Scott Redding și Thomas Luthi vor porni din linia a șasea, în timp ce, ceilalți piloți clasați în Q1 au fost, în ordine, Karel Abraham, Bradley Smith, Alvaro Bautista, Pol Espargaro, Takaaki Nakagami și Xavier Simeon.

A doua secvență a calificărilor a fost un one man show veritabil în prima parte. Forma excepțională ilustrată de tandemul Ducati-Dovizioso părea să fie suficient pentru a își adjudeca primul pole din 2018. Încet, dar sigur, timpul se scurgea, iar Dovizioso stătea la adăpostul unui pole provizoriu.

Finalul sesiunii a fost unul incandescent. În mai puțin de un minut, Dovizioso s-a văzut dat jos nu doar din postura de lider, ci și din prima linie a grilei de start. Rând pe rând, Johann Zarco, Marc Marquez și Danilo Petrucci au coborât sub ceea ce părea suficient pentru pole pentru Desmo Dovi.

În cele din urmă, Johann Zarco a obținut un pole position total neașteptat. Francezul a uluit asistența în ultimele secunde și a găsit de nicăieri ritmul necesar pentru a stabili cel mai bun timp al zilei. Marc Marquez l-a secondat pe francezul de la Tech3. Campionul mondial nu a sperat în nici un moment la pole position, dar, în economia cursei de ieri acest amănunt ar putea fi decisiv.

Andrea Dovizioso a fost nevoit să se mulțumească doar cu poziția a patra. Vicecampionul mondial a fost singurul pilot din plutonul fruntaș care nu a reușit să-și amelioreze timpul din sesiunile de antrenamente. Alături de pilotul ducatist, în linia a doua a grilei de start îi mai regăsim pe Cal Crutchlow și Alex Rins.

Pedrosa va deschide linia a treia a grilei de start. Alături de el îl vom regăsi pe vechiul său rival, Valentino Rossi. Ultimul pilot din linia îl regăsim pe Jorge Lorenzo, un alt pilot din garda veche a motomondialului. Alături de cei de trei clasici, în Q2, i-am mai regăsit și pe Jack Miller, Andrea Iannone și Maverick Vinales, cei trei fiind cei care au completat linia a patra a grilei de start.

Cursa clasei MotoGP va avea loc mâine începând cu ora 18.

MOTO2

Prima sesiune de calificări a clasei intermediare din 2018 a fost una fără istoric. De la început și până la sfârșit, Alex Marquez nu a avut vreun rival serios și a transpus forma excelentă transpusă în antrenamente într-un pole position de zile mari.

Alături de mezinul familiei Marquez, în prima linie a grilei de start, îi mai regăsim și pe Lorenzo Baldassarri și Francesco Bagnaia, cei doi italieni confirmând la rândul lor forma excelentă ilustrată în antrenamentele de vineri și de azi.

Marele favorit al sezonului 2018, Miguel Oliveira, va deschide linia a doua a grilei de start după clasarea pe poziția a patra din calificările de astăzi. Alături de el vor lua loc Romano Fenati, cel mai bine clasat dintre debutanți și Danny Kent, cel care, și-a îmbunătățit în mod semnificativ performanțele în comparație cu zilele anterioare.

În top zecele clasei intermediare, i-am mai regăsit, în ordine, pe Jorge Navarro, Mattia Pasini, Marcel Schrotter și Sam Lowes. La capitolul dezamăgiri, trecem în revistă numele lui Brad Binder (P13), Luca Marini (P17), Hector Barbera (P19), dar mai ales Joan Mir, campionul mondial en titre al clasei Moto3 reușind o clasare doar pe poziția a 24-a.

Cursa clasei Moto2 va avea startul mâine începând cu ora 16:20.

MOTO3

Prima sesiune din calificări a aparținut tinerilor piloți de la Moto3. Dornici de afirmare, riderii clasei mezine au ieșit pe pistă și au atacat timpii ca niște prădători. În prima parte a calificărilor, Aron Canet a dictat ritmul plutonului. Tur după tur, ibericul a ridicat ștacheta din ce în ce mai mult și a coborât timpii din ce în ce mai des.

Bucuria sa nu a fost de lungă durată. Următorul la rând pe fotoliul de lider a fost Jorge Martin. Conaționalul lui Canet a distrus concurența și a reușit să își consolideze poziția fruntașă. Totuși, când totul părea că merge înspre un nou pole position marca Mr. Pole Position, Niccolo Antonelli a aruncat mănușa și a stabilit cel mai bun tur cronometrat.

În încercările sale disperate de a-și recăpăta poziția fruntașă pe grila de start, Jorge Martin a forțat nota, dar, efortul său a eșuat în mod dramatic. Astfel, Niccolo Antonelli și-a adjudecat pole-ul pentru doar o miime în fața lui Jorge Martin.

Prima linie a grilei de start a fost completată, în mod surprinzător, de Gabriel Rodrigo. Argentinianul nu a avut însă nici o replică la asalturile furibunde ale celor doi piloți clasați în fața sa și a stabilit un personal best cu aproape jumătate de secundă mai lent.

Ayumu Sasaki și Kaito Toba au profitat de slipstream și au sosit pe patru și cinci, aducând Japoniei o performanță istorică, după foarte mulți ani de secetă la clasa mezină. În linia a doua a grilei îl mai regăsim și pe Marco Bezzecchi, în timp ce, în spatele său, Aron Canet este marea deziluzie a zilei, cu clasarea doar de pe poziția a șaptea.

Topul primilor zece clasați a fost completat de Phillipp Ottl, Lorenzo Dalla Porta și Enea Bastianini, ultimul fiind incomodat în ultimul tur de coechipierul său de la Leopard Racing. La capitolul dezamăgiri, alături de prestația dezolantă a lui Canet, îi mai regăsim și pe Jaume Masia (P13), Andrea Migno (P14), Fabio Di Giannantonio (P16), dar și pe piloții lui Valentino Rossi, Nicolo Bulega (P22) și Dennis Foggia (P25).

Cursa clasei Moto3 va avea loc mâine începând cu ora 15.

 

Foto – Yamaha Racing

Advertisements
Categories MotoGP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close