Studiu de caz-Presa auto românească, episodul 2: Auto Bild România

După ce în primul episod am analizat publicațiile auto de mică publicitate, astăzi trecem la zona de reviste auto dedicate știrilor/review-uri auto. Iar primii la catalog sunt cei de la Auto Bild România. Noi am avut pe mână nr.4 al revistei, cel din 22.02.2018 și da știm că apărut un nou număr. De menționat, această publicație este una bilunară.

Revista este împărțită în mai multe segmente: Editorial, Cover Story, Știri, Mașini Noi, Test Drive, Test , Practic, Second Hand, Motorsport și Fascinație. Publicația are în total 66 de pagini. Acum haideți să trecem la conținutul lui Auto Bild!

auto bild revista

Partea de Editorial a acestui număr a fost una destul de interesantă, aici discutându-se despre viitorul mașinilor electrice, dar și despre “poluarea” realizată de ele. Trecem acum la Cover Story. Ei bine, aici am rămas plăcut surprinși. Chiar dacă această parte nu a fost realizată de jurnaliștii Auto Bild România, ci de colegii lor din Germania, în ea s-a discutat despre dispozitivele de infotaiment/ parți tehnice ale mașiinilor, iar germanii au descoperit multe dificultăți în a schimba ora până la aflarea consumului automobilului. O parte reușită a revistei, în opinia noastră.

La zona de Știri, aflăm diverse informații din zona auto, iar la Mașini Noi ne sunt prezentate în detaliu viitoarele modele ce vor apărea pe piață, pozele și informațiile din articole sunt mai mult decât suficiente pentru aceste două parți ale publicației.

Categoria “Test Drive”. Aici întâlnim testele realizate de jurnaliștii români, iar acestea sunt în număr de 3, ceea ce e un pic cam puțin după părerea noastră. Articolele sunt bine redactate, dar sunt ușor cam prea serioase, iar pozele sunt foarte clare și nu ar strica pe viitor ca în articole să găsim și mici inserții funny. Rămânem la zona de Test Drive, dar mergem acum la articolele preluate de la colegii germani. În acest segment, nemții dau dovadă din nou, de un punctualism ieșit din comun, iar testele lor sunt făcute, putem spune, “la sânge”. În acest număr al revistei, au rezervate două comparative, unul cu 4 SUV-uri de clasă mică și anume Seat Ateca, Kia Stonic, Opel Crossland X și Renault Captur, iar celălalt cu VW Tiguan Allspace și Skoda Kodiaq. Ce remarcăm în ambele comparative este că mașinile primesc punctaje, iar de la lungul articolului TOATE specificațiile mașinilor sunt trecute în tabele de la capacitatea motorului până la zgomotul interior.

Secțiunea “Practic” ne prezintă cum să avem grijă de mașiniile noastre, în acest număr vedem cum putem recondiționa jantele. Un segment aparte al revistei este cel numit “Second Hand”. Aici putem vedea, un review al unei mașini la mâna a doua, aici fiind vorba de Opel Zafira Tourer și putem afla diverse informații legate de mașina respectivă cum ar fi datele tehnice, prețul pieselor de schimb, dar și, probabil, cel mai interesant, prezentarea unor anumite parți ale mașinii ce se pot deteriora în timp și ne sunt explicate bine acele probleme și cum le putem evita. De menționat, atăt “Practic”, cât și “Second Hand” sunt preluate de la colegii germani.

Acum trecem la ce ne intersează cel mai mult, segmentul “Motorsport”. Aici, această secțiune este cam seacă din păcate. Întâlnim aici, două articole despre Formula E și Rallye Monte Carlo Historic, iar acestea fiind doar rezumate ale acestora. Ultimul segment al Auto Bild este “Fascinație”. Aici se vorbește despre un clip viral pe Facebook și din ce vedem pentru această parte, s-a alocat destul de mult spațiu.

Zona online acum. Site-ul lor arată frumos, iar dintre secțiuni enumerăm: Teste, Motorsport, Second Hand, dar și un tab unde puteți compara mașini între ele. Trebuie să recunoaștem că website-ul mai are și mici chichițe, unele articole prezintă clickbait, ca de pildă ce mașină conduce noua cucerire a lui Dragnea sau cu cât se vinde un Range Rover condus de Beckham, ceea ce nu dă prea bine pentru o publicație auto de prestigiu. Din păcate, revista nu poate fi citită online. Revenind la varianta scrisă, ea costă 6,90 lei, fiind cea mai ieftină revistă de genul ăsta de la noi, iar la atingere este destul de plăcută, hărtia fiind una de calitate și fină.

În concluzie, Auto Bild România este o publicație bună pentru segmentul de știri/teste auto, dar ea poate fi și mai bună în sensul că ar fi frumos pe viitor să vedem mai multe teste realizate de români, zona de motorsport să fie mai “aglomerată”, iar secțiunea online să nu mai prezinte articole cu tendința de clickbait. Nota noastră pentru ei este 8 spre 8,50, pentru că este potențial în ea. O puteți găsi la tarabele de ziare, hypermarketuri, benzinării și în rețeaua de magazine Inmedio.

Următoarea publicație ce va fi analizată este Auto Motor și Sport.

Surse foto: Facebook-Auto Bild România/Andrei Mangalia-RPM Racing RO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close