Studiu de caz-Presa auto românească, episodul 1: Autosupermarket vs Buletinul Auto

Începând de astăzi, echipa RPM Racing va realiza o serie inedită pentru România, o analiză a publicaților auto scrise aflate la vânzare. Primele publicații aflate la “test drive” sunt Autosupermarket și Buletinul Auto.

Suntem în 2018, trăim într-o lume efectiv digitalizată, iar majoritatea anunțurilor s-au mutat în zona online. OLX, Autovit, CarZZ etc. sunt printre cele mai căutate site-uri românești pentru găsirea unei mașini noi sau second hand. Ei bine, iată că și în ziua de azi, cele două publicații enumerate mai sus rezistă eroic în această eră digitală.

Primii cu care vom începe sunt cei de la Autosupermarket. Pe acest segment al publicațiilor de mică publicitate, ei sunt veteranii acestei categorii. Noi am luat primul număr al anului 2018, nr.1. Din păcate, revista devine din ce în ce mai sărăcăcioasă. De ce? În urmă cu mulți ani, revista avea peste 100 de pagini, la auto având jumătate de publicație strict pentru anunțurile cu mașini. Acum segmentul auto ocupă doar 4 pagini, din pacăte. De menționat, Autosupermarket avea și un segment dedicat știrilor din zona auto/moto/camioane, dar se pare că el nu mai există. În schimb primele pagini sunt ocupate de reclamele parcurilor de utilaje de construcții, aici unde acesta parte a revistei e bine reprezentată de numeroase anunțuri din acest segment. Anunțurile sunt redactate frumos, cu toate detaliile necesare, iar pozele sunt clare și inteligibile. Costul revistei este de 6 lei. Trecem acum la zona online a revistei, unde aici întâlnim un site în care puteți găsi anunțurile din revista, în plus o puteți citi și în variantă virtuală.

Cea de-a doua publicație aflată în mâinile RPM Racing este Buletinul Auto. Noi am prins nr.684 al revistei și la fel ca Autosupermarket, începe cu anunțurile din parcurile auto/utilaje de construcții. Un avantaj pentru Buletin este că aici găsim anunțuri și din zona moto/atv. Pentru segmentul auto găsim mai puține anunțuri față de Autosupermarket, doar 3 pagini, situația fiind la fel și la autoutilitare unde au doar o pagină dedicată. Un lucru de menționat este că revista este împarțită în două, adică pe o parte este Buletinul, pe alta Camioane/Utilaje, cititori fiind nevoiți să întoarcă revista la partea autovehiculelor grele invers. La capitolul anunțuri, publicația se aseamănă cu Autosupermarket, pozele fiind clare, iar anunțurile având doar o idee mai multe informații față de publicația enumerată adineauri. Zona online se prezintă și ea în regulă, acolo putem găsi anunțuri auto și la fel ca Auto, Buletinul poate fi citit și online, în plus ei au un segment numit “Blog Auto”, acolo unde puteți afla știri și sfaturi din zona auto. Revista costă 4 lei. La capitolul motorsport nu ne pronunțăm, deoarece cele două publicații sunt axate strict pe zona de mică publicitate motorizată.

Per total, suntem mulțumiți de cele două publicații și sperăm ca pe viitor, ele să revină la cum erau odată, adică la zeci de pagini dedicate special segmentelor lor, nu doar parcurilor dedicate lor. Echipa RPM Racing Ro le oferă ambelor publicații un calificativ pozitiv, adică nota 8, deoarece admirăm că ele rezistă într-o era digitalizată, dar și că acestea au prețuri absolut excelente pentru achiziționare, fiind în continuare căutate de public.

Le puteți găsi la clasicele tarabe cu ziare, hypermarketuri, dar și în rețeaua de magazine Immedio. Următoarea publicație ce va veni la analize va fi Auto Bild România, rezultatele “pacientului” apărând săptămâna viitoare.

 

Sursa foto: Andrei Mangalia/RPM Racing Ro(fotografie realizată cu telefonul mobil).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close